Menu over
Volg ons op:

info@stoof-debresser.nl

076 - 522 41 00

Uw partner voor lokale, nationale en internationale verhuizingen!

Tips tegen stress bij (zakelijke) verhuizingen               

Inmiddels is verhuisstress een bekend fenomeen. Tijdens een verhuizing bent u constant met uw gedachten bij de verhuizing en het is ook logisch dat een plotselinge verandering van omgeving emoties met zich meebrengt. Maar het blijkt dat de stress die een particuliere of zakelijke verhuizing met zich meebrengt nog heel lang voelbaar kan zijn – bij zowel medewerkers zelf als bij de organisatie. Bereid u daarom goed voor met de tips tegen stress bij verhuizingen in deze blog!

Brian Joseph Gillespie is PhD op de faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. In zijn boek Household Mobility in America: Patterns, Processes, and Outcomes (2017) schrijft hij dat een verhuizing kan leiden tot disruption, disorder and distress bij betrokkenen. Oftewel: ontwrichting, ziekte en verdriet. Hij legt ook uit dat onzekerheid qua werk of familie en het verlies van sociale contacten nog lang na de verhuizing gevolgen kunnen hebben. Moeten uw medewerkers ook verhuizen als gevolg van de bedrijfsverhuizing? Dan is de kans groot dat u te maken krijgt met verhoogd ziekteverzuim.

Tips tegen stress

Er is dus reden genoeg om tips tegen stress bij (zakelijke) verhuizingen in acht te nemen. Waarschijnlijk kunt u de stress niet voorkomen, maar wel verminderen. Gebruik deze tips om als organisator (zoals facility manager) niet onder de stress te bezwijken!

Begin op tijd

We hebben het vaker gezegd, maar het is dan ook het allerbelangrijkste bij iedere verhuizing: zorg dat u op tijd begint met het plannen van de zakelijke verhuizing. Al een jaar van tevoren is er ontzettend veel dat u kunt regelen: het reserveren van een budget, het zoeken van en kopen van verhuismaterialen en -dozen, het inlichten van medewerkers, ga zo maar door. Steeds vaker kiezen bedrijven ervoor om een verhuisbedrijf in te schakelen, maar vaak pas in een te laat stadium. Ook een verhuisbedrijf begint graag zo vroeg mogelijk met plannen!

Ontruimen en opruimen

U heeft vaak meer spullen dan u beseft. Begin daarom ook op tijd met de bedrijfsontruiming. Misschien worden sommige dingen niet eens meer gebruikt, dat scheelt natuurlijk weer tijdens de verhuizing. Echter zal u voor alles de afweging moeten maken of het mee moet tijdens de verhuizing. En dat kost tijd…

Bekijk de nieuwe locatie

Kubieke meters vergelijken is niet genoeg om te bepalen welke ruimte beschikbaar is op de nieuwe locatie. Neem één of meerdere dagen de tijd om de nieuwe locatie te verkennen. Dat wil zeggen: niet alleen het gebouw van binnen en buiten, maar ook de omgeving. Wat is er voor medewerkers te doen in de omgeving? Hoe kunt u ze enthousiast maken voor de verhuizing en draagvlak creëren? Zijn er winkels in de buurt die nuttig kunnen zijn tijdens of na de bedrijfsverhuizing? En is er genoeg ruimte voor de vrachtwagen tijdens de verhuizing?

Maak een overzicht

Bedenk wat u allemaal moet regelen en verzamel alle belangrijke documenten. Contracten met leveranciers (inclusief gas, water, elektra en internet), verhuizers, medewerkers, alles. U zal versteld staan hoe veel belangrijke papieren u nog heeft in dit digitale tijdperk. Maak daarom verschillende dozen voor de verschillende soorten documenten en gebruik gekleurde labels om dit te verduidelijken. Ook kan een archivaris uitkomst bieden. Daarnaast moet iedere medewerker dit ook voor zichzelf doen; een eigen doos met opladers, documenten, prullaria en foto’s voor op het bureau, enzovoorts.

Vergeet uzelf niet!

Last but not least: vergeet uzelf niet tijdens de zakelijke verhuizing. Bij een verhuizing spelen psychologische stressfactoren een grote rol: met name uw medewerkers hebben te maken met een afkeer van verandering. Als organisator heeft u echter te maken met angst voor spijt (“Wat als de nieuwe locatie toch tegenvalt? Heb ik het dan verpest?”) en vermoeidheid (zowel lichamelijk als geestelijk). Gun uzelf daarom de tijd om ook te ontspannen. Zoals gezegd zit u tijdens een verhuizing continu met uw gedachten bij deze zware taak. Wat dat betreft is het vergelijkbaar met een verbouwing of trouwerij. Door u zo nu en dan hiervan af te (laten) sluiten, zal u minder stress ervaren en tijdens het werk beter kunnen functioneren.

Ervaringsdeskundigen hebben geen tips tegen stress nodig

Hopelijk kunt u deze tips tegen stress gebruiken tijdens de (zakelijke) verhuizing. Gelukkig is het hoogstwaarschijnlijk niet iets dat u ieder jaar moet doen. Bij Stoof – de Bresser Top Movers doen we dit iedere dag, al jarenlang. Daardoor bezwijken wij niet onder de stress en hoeft u zich ook nergens zorgen over te maken. We kunnen uw complete verhuizing van A tot Z uit handen nemen. Dát is nog eens een goede voorbereiding!

 

Stoof- de Bresser Breda
Mijkenbroek 46
4824 AC Breda
The Netherlands
[T] +31 (0)76 - 522 41 00
[F] +31 (0)76 - 514 44 25

Hoe kunnen wij u van dienst zijn?

Wilt u contact met ons opnemen of bij ons op een van onze kantoren langskomen? Dan nodigen wij u graag uit om te kijken op onze contactpagina.

Volg ons op: